Header afbeelding

Uitstrijkje bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

U ontvangt een uitnodiging via bevolkingsonderzoek Nederland; Bent u tussen de 30 en 60 jaar, dan ontvangt u elke 5 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat u geen HPV heeft? Dan ontvangt u 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging. Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt u vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Dit kunt u op de site van bevolkingsonderzoek Nederland terugvinden

Een afspraak maken

U kunt een afspraak maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op het spreekuur van de assistente. Het onderzoek mag niet plaatsvinden tijdens uw menstruatie.

U moet de stickers van de oproep van stichting bevolkingsonderzoek meenemen naar de afspraak. Heeft u nog geen uitnodiging, wacht deze dan eerst af. Bent u de stickers kwijt? Vraag deze dan op bij de organisatie.

Zonder stickers kan het laboratorium het uitstrijkje niet in behandeling nemen.

Waarom dit onderzoek?

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.

De uitslag

U krijgt een brief met de uitslag binnen 4 weken. Ook ontvangt de praktijk de uitslag binnen 4 weken. 

De zelfafnameset

Weinig tijd? Of vindt u het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan meer over de zelfafnameset op via de site van het RIVM.

30-jarigen krijgen de zelfafnameset meteen met de uitnodiging meegestuurd. Personen uit de andere leeftijdsgroepen krijgen de zelfafnameset als zij na 12 weken nog niet hebben gereageerd op de uitnodiging.

De zelfafnameset kunt u na uw uitnodiging online aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

Uitslag Zelfafnameset

U krijgt de brief met de uitslag binnen 4 weken. De praktijk krijgt deze uitslag niet.

Wanneer er HPV (humaan papillomavirus) is gevonden, krijgt u een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisarts. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker. Het is daarom belangrijk dat u naar de huisarts gaat voor een uitstrijkje als u HPV heeft.

Bij klachten naar de huisarts

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met baarmoederhalskanker? Zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Ga dan eerst naar uw huisarts en wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.